Boršč se zakysanou smetanou: Polévka, která zasytí

Boršč se zakysanou smetanou je polévkou typickou pro ruskou či ukrajinskou kuchyni. Typická je také pro Polsko či Bulharsko. Díky její báječné syté chuti se však stává oblíbenou polévkou i u nás. Existují různé varianty boršče. Podstata je však stejná.

Už jste borščochutnali? Připravte si ho doma. Uvedeme si recept.

Ingredience

  • 1 ks červené řepy
  • 30 dkg vepřového masa
  •  30 dkg hovězího masa
  • 20 dkg kuřecího masa
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 10 ks kuliček černého pepře
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 ks polévkových kostí
  • 1/2 celeru
  • 2 menší mrkve
  • 3 brambory
  • hlávkové zelí
  • rajský protlak
  • ocet (dle chuti)
  • zakysaná smetana
  • 2 stroužky česneku

Postup přípravy

Pravý ruský boršč se dělá z různých druhů masa. Připravte si je včetně polévkových kostí a dejte je vařit společně s bobkovým listem, hřebíčkem, celým pepřem a novým kořením. Maso ve vodě vařte až do změknutí. Zároveň omyjte červenou řepu a i se slupkou ji uvařte doměkka.

Déle si rozehřejte v hrnci či na pánvičce máslo a na něm osmažte cibuli. Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po osmahnutí vzniklou směs zalijte vývarem z uvařeného masa a přidejte i nakrájené brambory a hlávkové zelí.

Až když je zelenina skoro hotová, přidává se nastrouhaná červená řepa, rajský protlak a uvařené maso, které si předtím nakrájíte.

Boršč dochutíme česnekem, solí, ale i octem podle chuti a na závěr ještě chvíli povaříme. Máte-li chuť, můžete do polévky přidat také klobásu, nejlépe nějakou ostřejší.

Boršč se podává teplý na talíři a zdobí se zakysanou smetanou, která podtrhuje jeho báječnou chuť.

 

Boršč, na který jen tak NEZAPOMENETE? Zkuste TOP restauraci Kandelábr na Vyšehradě. Staňte se našimi Facebook fanoušky.