Kmín dvouletý

(Carum carvi) Dvouletá bylina pochází ze severní a střední Evropy a zmínky o používání kmínu při vaření jsou staré více jak 5000let. Jako koření se používají především plody kmínu, které se vytvářejí v druhém roce života rostliny, ale dají se použít i listy do salátů a kořen podobný pastináku se dá i jako pastinák používat. Roste i planě na lukách a lze jej snadno pěstovat na zahradě. Jinak není náročný a roste i v podhorských oblastech. Použití kmínu je naprosto všestranné a to pro jeho velmi výraznou a specifickou chuť i vůni. 

Kmín je jedním z mála koření, které se pěstuje i v České republice. Dostatek silic zajišťuje silně aromatickou vůni a intenzivní chuť. Těchto vlastností dosáhne kmín vždy po dvou letech svého života. Česká republika je k pěstování ideální díky svému mírnému klimatu, které zajišťuje pozvolné zrání a chuťovou vydatnost.

Drcení a mletí kmínu je nejčastější zpracování. Rozmělněním nažek se uvolňují silice a více vyniká chuť i vůně. Důležité je, aby takto zpracované koření bylo použito co nejdříve, protože skladováním se vlastnosti kmínu velmi rychle vytrácejí. 
Ve společnosti Variant pracujeme s kmínem Českým dvouletým. Drtíme a meleme si ho sami na vlastních ověřených technologiích a tak máme výbornou kvalitu našeho kmínu naprosto pod kontrolou. Kmín mletý i drcený se drží skladem pouze ve velmi malém množství, aby byla zajištěna jeho naprostá čerstvost.

Kmín je velmi často přidáván do různých kořenících směsí a to jak mletý, tak i drcený, nebo celý.

Druhy kmínu a rostliny za kmín považované:

  • Kmín Kořenný (Carum carvi)   klasický kmín dvouletý jak jej známe.
  • Římský kmín (Cuminum cyminum) správně se jmenuje Šabrej kmínovitý. Vůně šabreje kmínovitého je silná a těžká, kořeněná až sladká, s palčivou, ale teplou hloubkou. Chuť je silná, pronikavá, lehce nahořklá, ostrá, zemitá a teplá, s přetrvávající palčivostí. Používá se jen v malém množství.
  • Černý kmín (Nigella sativa) správně: Černucha setá. Černucha nemá výrazné aroma. Po rozemnutí voní bylinkově, trochu jako dobromysl. Chuť je ořechová, zemitá, peprná, poněkud hořká, suchá a poměrně pronikavá. Textura křupavá.

Na co si dát pozor!!!

Velmi často se setkáváme na trhu s velmi špatnou kvalitou kmínu.
Kmín bývá pouze jednoletý (s minimem silic), je netříděný (obsahuje nežádoucí složky jako kamínky zbytky plev atp.), nažky jsou mechanicky narušeny (kmín ztrácí chuť i vůni), mletý kmín je různými způsoby nastavován.
U kmínu, který se dováží již mletý, se nedá v podstatě určit přesné složení a tak je zákazník odkázán na dobrou víru, že v mletém koření nejsou nějaké nežádoucí složky….(což se dost často děje!!!).

Kmín dvouletý
Kmín dvouletý
Kmín dvouletý