Pochutnejte si na kulajdě

Máte rádi poctivé polévky, které dokáží samy o sobě zasytit? V tom případě vám pravděpodobně chutná i kulajda. Dokážete si ji připravit sami? Přibližme si recept na vynikající kulajdu.

Ingredience

  • 300 g čerstvých hub (nejsou-li, postačí sušené)
  • 600 g brambor
  • 1-2 lžička kmínu
  • 250 ml smetany
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • kopr
  • ocet
  • sůl (dle chuti)

Postup přípravy

Houby nakrájejte na kostky a dejte je vařit do osolené vody. Máte-li k dispozici pouze sušené houby, namočte je a až poté je dejte vařit v osolené vodě.

Následně k houbám s vodou přidejte oloupané a nakrájené brambory a sůl. Směs vařte až do téměř úplného změknutí brambor. Poté polévku zalijte smetanou, ve které je rozmíchaná mouka a polévku dále vařte. Přidejte kopr dle chuti. Na závěr se do polévky přidávají syrová vejce. Nejlepší bude, když si je předem připravíte do hrnečku a následně je budete pomalu vmíchávat do polévky. Na závěr už jen dochuťte kulajdu octem a podávejte.

Co byste ještě měli o kulajdě vědět?

Kulajda je český recept, konkrétně pochází z jižních Čech. Jeho základní ingrediencí jsou houby. Univerzální recept jak ji uvařit však neexistuje. Proto každý může připravovat polévku trochu jinak. Jednotlivé recepty se liší především použitým kořením.

Kulajda je velmi sytá polévka, a proto často nahrazuje hlavní chod.

Zajímavý je i pravděpodobný vznik názvu polévky. Název nejspíš vychází z nářečí, konkrétně ze slovesa „zakudlit“ (zakudlená = zahuštěná).

Jiná teorie říká, že název kulajda vznikl podle jihočeské lidové kuchařky AdelajdyKuhové, která ji připravovala. Tato teorie je však méně pravděpodobná.

Chcete si zajít na tu nejlepší kulajdu do restaurace? Zkuste TOP restauraci Kandelábr na Vyšehradě.